top of page

Bedre økonomi og indeklima med en varmepumpe på svømmehallens ventilation

6. Maj 2020

I mit arbejde med energioptimering i svømmehaller, tager jeg altid udgangspunkt i de eksisterende installationer og optimerer derudfra. Når der er behov for at investere i nye anlæg, vil min anbefaling i de fleste tilfælde gå på at installere en ThermoCond 39 fra Menerga.

Det unikke ved ThermoConden er, at der er koblet en varmepumpe på ventilationssystemet, hvilket giver mulighed for at skabe et bedre indeklima og samtidig høste en lavere energiregning. De fleste svømmehaller, der i dag har et anlæg uden varmepumpe, kan udskifte til en ThermoCond med en tilbagebetalingstid på kun 5-7 år.


Ventilationen sluger energi

I den typiske svømmehal forsvinder 60 % af den energi, der tilføres, ud gennem ventilationsanlægget. Med et ThermoCond anlæg med varmepumpe, kan svømmehallens samlede energiforbrug sænkes til 45% i forhold til de bedste systemer med modstrømsveksler (altså bruge kun bruge 45% af den energi der blev brugt før)

Når ventilationen sluger så meget energi, skyldes det, at vi er nødt til at holde et højt luftskifte i svømmehallen, samtidig med at den luft, vi sender ud er meget varm og fugtig – og dermed indeholder meget energi.

Hvor det i andre bygninger er en oplagt besparelse skrue ned for ventilatorerne, så går det ikke i svømmehaller. (Og det er desværre en af de fejl, jeg oftest ser, når der har været optimeringsfolk på besøg.) I en svømmehal er vi - pga. høj luftfugtighed, klordampe og for at undgå lagdeling – nødt til at have en stor luftmængde igennem ventilatoren. Ellers risikerer vi skader på bygningen og et rigtig usundt indeklima.


Pointen med en varmepumpe

Når et højt luftskifte er nødvendigt, er løsningen at vælge eller tilpasse ventilationsanlægget, så energitabet bliver mindre. Stort set alle anlæg er forsynet med en varmeveksler, hvor den varme indeluft passerer forbi udeluften og varmer denne op. Men trods det, taber vi stadig ca. 50% af den energi, der passerer igennem ventilationsanlægget.

Selv den bedste varmeveksler genvinder under optimale forhold kun 30 % af svømmehallens samlede tilførte energi, fordi luften i svømmehallen både er meget varm og meget fugtig. Der er således meget energi tilbage, og det er netop denne energi Menergas ThermoCond udnytter ved hjælp af en varmepumpe.

Her kommer forklaringen:

ThermoConden er udstyret med en varmepumpe, der er placeret, så den møder luften fra svømmehallen lige efter den er passeret igennem varmeveksleren. Her er luften typisk stadig 18-22°C og med 100 % luftfugtighed, og i stedet for at sende den lune luft ud til fuglene, kan varmepumpen trække endnu mere energi ud af luften. Det sker efter samme princip som i dit køleskab, hvor luften inde i køleskabet køles ned ved hjælp af et kølemiddel og en kompressor, samtidig med at der udvikler sig varme på bagsiden af køleskabet. I svømmehallen er det bare omvendt: Her afkøler vi den varme luft fra ventilationen (og sender den udenfor til fuglene), og opnår derved varme, som vi kan sende retur i svømmehallen.


Bassinvandveksler og underkøler er et ekstra plus

Udover varmepumpen er ThermoCond 39 også udstyret med en bassinvandveksler og en underkøler. Begge dele bidrager til den store udnyttelse af afkastluften fra svømmehallen.

Lidt forsimplet sagt står både varmepumpe, bassinvandveksler og underkøler – i nævnte rækkefølge – i kø for at udnytte energien fra den varme afkastluft fra ventilationen.

1.Først trækker varmepumpen energi ud i form af varm luft, som sendes retur i svømmehallen. Det foregår på samme måde som med en luft til luft-varmepumpe.

2.Dernæst er det bassinvandvekslerens tur. Den trækker den næste portion energi ud af luften fra svømmehallen og flytter det til bassinvandet, efter samme princip som i en luft til vand-varmepumpe. Helt konkret udnytter bassinvandveksleren overskudsvarmen fra den fordampning, der sker i varmepumpen. Hvis ikke bassinvandsveksleren er der, vil varmepumpen regulere ned for kun at levere den varme, der skal bruges til luftopvarmningen. Bassinvandveksleren sørger dermed for, at den fugtige luft udnyttes fuldt ud til at opvarme den samlede svømmehal.

3.Til sidst er det underkølerens tur – og her er der tale om helt gratis energi. I varmepumpen kommer kølemidlet normalt ikke under 35°C. Væsken kan derfor bruges til at opvarme koldt vand fra hanen (ca. 8°C) op til ca. 30-32°C, hvorved det kan bruges som forvarmet bade- og spædevand.


Regnestykket: Hvad sparer du?

Samlet set opnår svømmehallen en markant besparelse på energiregningen, samtidig med at indeklimaet er behageligt og sundt for bygningen. Hvor en sædvanlig varmeveksler i ventilationsanlægget genvinder ca. 30 % af energien fra svømmehallen, er vi med ThermoConden helt oppe på 65 %, når anlægget samtidig er udstyret med både bassinvandsveksler og underkøler.

Varmepumpen bruger ganske vist strøm, hvilket skal modregnes i den sparede varmeudgift. Afhængig af den konkrete el- og varmepris vil regnestykket se forskelligt ud. Eksemplet herunder er derfor kun vejledende og ser bort fra varmegenvindingen.

bottom of page