top of page

Kan Corona-lukkede svømmehaller skrue ned for energien? 

31. Marts 2020

Det spørgsmål har jeg fået en del gange de seneste uger, for uden gæster og entre-indtægter er det dyrt at drive svømmehal. Desværre er der ingen simpel måde at skrue ned for energien på, fordi det i høj grad afhænger af svømmehallens installationer. Jeg har derfor været rundt i landet og hjulpet en række af mine tidligere og nuværende svømmehalskunder.


Kort fortalt er der rigtig mange parametre, man kan skrue på, når man skal Corona-optimere en svømmehal. Her er en håndfuld ting, der gør sig gældende:


1.Det er selvfølgelig oplagt at sænke bassintemperaturen, når ingen andre end evt. bademesterens storetå skal i vandet (husk at være opmærksom på om klinker ol. kan holde til den lavere temperatur). Flere sænker fx fra 28 til 20 grader. Men her skal processen følges nøje, da man ellers risikerer at øge energiforbruget.


2.Dernæst er der fokus på at reducere fordampningen mest muligt, da det er den væsentligste kilde til varmetab fra svømmehallerne. Rent faktisk går 2/3 af svømmehallens gennemsnitlige årsforbrug går til ventilationstab – det kan du snart læse mere om i et indlæg på min blog.


3.Hele tiden skal man holde i mente, at svømmehaller ikke er logiske: En højere temperatur kan reducere energiforbruget, hvis fugtigheden kan holdes på et passende højt niveau. Hvis fugtigheden ikke kan holdes på det ønskede niveau, skal lufttemperaturen sænkes til det ønskede niveau opnås.


4.Hvis optimeringen skal gavne pengepungen, skal energipriserne også regnes ind.


5.Endelig skal al optimering tage højde for, at bygningen beskyttes mod skader ved forkerte trykforhold og for høje fugtigheder.


Helt konkret har det ført til 4 forskellige måder at optimere energiregningen på:


Svømmehal 1: De har en lavere el pris end fjernvarmepris, så alle systemerne er nu optimeret til at bruge strøm og køre med lavest muligt energiforbrug. Fjernvarmeforbruget er næsten nul, bassinvandstemperaturen er sænket til det lavest mulige/tilladelige, pumperne kører reduceret, ventilatorerne kører maks.


Svømmehal 2: Her var jeg lige forbi i dag for at hjælpe med at få systemet til at køre optimalt. Jeg har afholdt kursus i svømmehallen, og det er dejligt at se, at mine forslag er ved at blive implementeret. Fokus er på, hvad driften koster fremfor at optimere el og varme, hvilket altid fører til suboptimering. Her er fjernvarmen billigere end strøm, så her har vi reduceret elforbruget og tilpasset parametrene, så godt som styringen og installationen tillader.


Svømmehal 3: Her er jeg lige gået i gang og er ved at optimere parametrene til den reducerede drift. Fordampningen er reduceret med 60 % og elforbruget til ventilatorer er halveret.


Svømmehal 4: Har udnyttet muligheden til at tømme bassinerne og få skiftet folie, hvilket giver helt andre tal at måle på. Når fordampningen forsvinder, er der kun klimaskærmstabet tilbage.


Har du brug for hjælp, så kontakt mig på:


Tlf: 20 24 53 90 

E-mail: rene@elite-energy-saving.com

bottom of page